loader-logo
Opusit Logo wit

Waarom maatwerk software?

Er zijn 2 soorten software voor bedrijven: standaardproducten of maatwerk software. Zowel de standaardproducten als maatwerk software hebben voor- en nadelen. 

 

Opusit enviromental study

Hybride software

Bij Opusit doen we het anders. Omdat wij niet geloven dat het wiel opnieuw hoeft te worden uitgevonden, werken wij met het Hybride softwaremodel.

Wij maken optimaal gebruik van de kwaliteiten van de standaardprodukten maar vullen deze aan met de wensen van de gebruikers door – waar nodig – maatwerk toe te passen en slim om te gaan met software.

Het hybride model gebruiken we al voor verschillende klantbehoeftes, met name:

We passen dit al toe binnen diverse branches. Wij zien daardoor ook dat elke branche haar eigen specifieke eigenschappen heeft. De kennis van een specifieke branche benutten we dan weer ten gunste van bedrijven in die branche. Ook daar houden we niet van het wiel opnieuw uitvinden.

Opusit hybride model
Opusit hybride model

Voor- en nadelen Hybride software

Meer informatie over hybride software?

De voordelen van standaardproducten zijn de prijs en de brede toepasbaarheid, het nadeel is dat ze nooit 100% doen wat een klant wil met als gevolg dat voor elk deelproces er een ander standaardpakket wordt gebruikt.

Naast het feit dat een gebruiker gebonden is aan de doorontwikkeling van de producent is een bijkomende nadeel dat gegevens vaak niet uitwisselbaar zijn. Het effect is dat bedrijven dan haar behoefte zelf gaat invullen met Excel-lijsten, met alle bijkomende nadelen van dien.

Een maatwerk-product is er op gericht om wel 100% aan te sluiten op wat een klant wil. Het nadeel daarvan is dan vaak weer de prijs. Uit ervaring blijkt in de praktijk dat een bedrijf zich helemaal afhankelijk maakt van de producent en dat door veranderende bedrijfsomstandigheden een Maatwerk-product ook niet meer 100% aansluit. Dit vereist continue investering bij de softwarebouwer.

Voor en nadelen in het kort

Standaard producten

Maatwerk producten

Enkele cases